Staalframe vs. houtskelet

23 maart 2017

Niet te verwarren met staalskeletbouw, kan staalframebouw net als de houten variant een veelheid aan verschillende vormen aannemen.

De opbouw van een staalframebouw

De meest gebruikte profielvormen in staalframebouw zijn C- en U-profielen en hun afgeleide varianten (sigma en omega profielen om er twee te noemen), maar er zijn ook leveranciers die gebruik maken van een systeem met kruisvormige profielen.  Het stijl- en regelwerk van staalframebouw heeft qua opbouw en uitzicht erg veel weg van een houtskeletbouw.

De grondstof van staal, ijzer, is één van de meest voorkomende elementen op aarde.  Aangezien staal ook 100% recycleerbaar is, maakt dit dat de prijs van staal als bouwmateriaal over het algemeen vrij constant blijft.

De beplating kan zoals bij een houtskeletbouw met structurele beplating uitgevoerd worden.  Dit is echter niet noodzakelijk indien de dwarse stabiliteit van een staalframe wordt voorzien in het frame zelf.  Door middel van windverbanden in profielen uit hetzelfde bouwsysteem kan hier aan worden voldoen.  Voordeel van staalframebouw is dat het frame stabiel is, ook tijdens de opbouwfase.  Vanzelfsprekend is het ook mogelijk voor de dwarse stabiliteit te kiezen voor andere vormen van windverbanden, door bijvoorbeeld bandstaal in kruisvorm op de profielen te plaatsen of door zoals bij houtframebouw te opteren voor een stijve beplating.

Het isoleren van een staalframebouw

De verdere opbouw van een staalframe is bijgevolg ook erg gelijkaardig aan die van een houtskeletbouw.  In het geval van C/U profielen wordt gewerkt met een zachte isolatie zoals minerale wol of vezels tussen de profielen.  Deze zorgt vooral voor de akoestische isolatie, maar heeft natuurlijk ook een impact op de thermische isolatie van de wand.  Bij de kruisvormige profielen wordt een stijvere isolatieplaat voorzien, omdat deze ook een stabiliteitsfunctie heeft.

Overspanningen maken in een staalframebouw

Bij staalframebouw komt de grootste brok thermische isolatie komt evenwel aan de buitenzijde van de profielen.  Deze opbouwmethode garandeert dat er geen koudebruggen zijn en laat toe aan alle huidige en toekomstige normen te voldoen.

Lateien boven gevelopeningen kunnen net zoals grotere overspanningen voor vloeren en daken worden uitgevoerd als een vakwerk.  Door de specifieke vorm van een vakwerk, kunnen grote lasten worden opgenomen en zijn grote vrije ruimtes mogelijk met staalframebouw.

Voordelen ten opzichte van een houtskeletbouw

Doordat gebruik wordt gemaakt van gegalvaniseerd staal (of gelijkaardig), is het staal voldoende beschermd tegen roestvorming.  Dit betekent dat naast ongevoeligheid voor ongedierte, structuren uit staalframebouw ook ongevoelig zijn voor vocht.  Staalframe zet niet, ongeacht de omgevingscondities.

Indien wordt gekozen om dampschermen te plaatsen, is het van belang dit op een correcte manier te doen, zodat inwendige condensatie kan worden voorkomen.  Het risico hiervoor is beperkt, aangezien het gros van de isolatie zich buiten de frames bevindt.  De structurele sterkte van het gebouw in staalframe komt hoedanook niet in het gedrang, zelfs wanneer de isolatie vochtig is.

Staalframebouw is bovendien een nog lichtere bouwmethode dan houtskeletbouw, wat het nog geschikter maakt voor projecten waarbij een beperkt gewicht van belang is.  Denken we dan in eerste plaats aan optoppingen en verbouwingen.

© De Huissmid 2024